U Vukovaru i okolici oduvijek se njegovala tradicija plemenitih sorti vinove loze koje su davale vrhunska bijela vina. Kronika franjevačkog samostana o vinogradima, berbama i vinu donosi mnoštvo podataka koji nam kazuju da su franjevci sadili i posjedovali vinograde gotovo po cijelom pojasu oko Vukovara: na Dobroj vodi, Švapskom brdu (Supoderica), Sajmištu (Trg Matije Gupca), Čvorkovcu (Gorice) i Vučedolu (Dubrava kod imanja Goldschmit). Uz berbe grožđa obično se spominje da je bilo dobre pšenice, kukuruza, zobi, raznog voća, a posebno šljiva, tako da su se redovnici mogli vrlo lako uzdržavati. Kroničar 1737. godine navodi kako je u samostanu odmah nakon njegove izgradnje bilo 25 franjevaca.

Kronika iz 1823. godine bilježi:

Primili smo iz berbe našeg vinograda u moštu blizu 100 vjedara, bez pripremljenih oko 20 vjedara šilera, ali to nije bila ni sjena plemenitosti vina iz prošle godine, a iz šesnaestine oko 160 vjedara, te bi bez sumnje bili primili i više, da nije led potukao najbolja područja.

Franjevci su održavali svoje vinograde sve do 1945. godine kada su im, po naredbi komunističke vlasti, oduzeta sva dobra. Danas u ovoj vinoteci Franjevački samostan dobrim vinom čuva spomen na plemenitu vinovu lozu, a ujedno potiče na oživljavanje duge tradicije i uzgoja vinogradarstva i dobrog vina.