Franjevački muzej Vukovar

NOĆ MUZEJA U FRANJEVAČKOM MUZEJU VUKOVAR

U ovome tjednu naš Franjevački muzej Vukovar bit će otvoren u okviru velike muzejske manifestacije „Noć muzeja“. Sve vas pozivamo da nas posjetite i na taj način sudjelujete u ovome muzejskome programu.

U NOĆI MUZEJA FRANJEVAČKI MUZEJ VUKOVAR BIT ĆE OTVOREN OD 19 DO 21 SATI (27. siječnja).

Crkveno posuđe i misno ruho, vidikovac u zvoniku i kripta,

knjižnica i galerija slika,

vinoteka i klaustar,

uz zvuke orgulja i gitare. 

Franjevački muzej Vukovar (FMV) svoja je vrata svečano otvorio 3. svibnja 2019. godine i tako darovao jednu novu dimenziju u bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini Vukovara.

Muzej se proteže na nekoliko etaža pa, počevši od prve, posjetitelji mogu razgledati prostore kripte i vinoteke, crkvu sv. Filipa i Jakova s „okućnicom” –  klaustrom, zatim knjižnicu, galeriju slika te posebno vrijednu riznicu u kojoj se čuvaju liturgijsko posuđe i misna ruha. Također je moguće obići vidikovac koji se nalazi u tornju crkve, dok u večernjim satima posebno do izražaja dolazi novopostavljeni osvjetljeni kenotaf (popis vukovarskih žrtava) u samostanskom dvorištu.

Noć muzeja jedan je od najznačajnijih dosega manifestacije promocija muzeja i stvaranje nove publike jer su brojni posjetitelji, koji su u Noći muzeja ‘otkrili’ muzeje, kasnije postali stalna publika.

Pošto je Franjevački muzej Vukovar najnoviji muzej u našem području, vjerujemo kako mnogi još nisu uspjeli posjetiti ga, stoga vas pozivamo da iskoristite priliku Noći muzeja 27. siječnja 2023. te upoznate kulturno i liturgijsko bogatstvo našega Grada i crkve. Posjetitelje će animirati različiti popratni sadržaji u crkvi te u klaustru u kojem će biti posluženo kuhano vino i čaj. Vidimo se!